Voihan tyrä!

On se kummallista miten sitä tulee niin helposti sokeaksi tutuille asioille. Pulun napa on ollut alusta asti ruma ja outo. Lähiaikoina entistä oudompi. Satuin sitä tänään muiden mammojen kanssa kahvilla ollessani ääneen ihmettelemään, jolloin porukan lääkäri kysyi ettei olisi tyrä. Sanoin etten usko, mutta asia jäi kaivertamaan. Kun kävin hoitohuoneessa vaihtamassa vaippaa, katsoin napaa oikein huolella ja näinkin sen yhtäkkiä uusin silmin. Näytin napaa tälle lääkärille saman tien, joka totesi sen olevan selvästi napatyrä. Nyt kun ajattelen asiaa tarkemmin, onhan se napa viimeisen parin viikon aikana selvästi kasvanut ja muuttunut yhä kummallisemman näköiseksi. Olin ajatellut ensi viikolla mainita neuvolassa asiasta, mutta en ollut sitä sen kummemmin murehtinut. Ilmeisesti napatyrä on kuitenkin aika harmiton ja paranee usein itsekseen. Napa ei myöskään tunnu lasta yhtään haittaavan. No, täytyy kysyä huomisessa jälkitarkastuksessa lääkärin mielipidettä asiaan.

Tässä siitä hiukan faktaa netistä:

Napatyrä on tyrä, jossa suoliston osa tai vatsapaita on työntynyt vatsalihasten etupuolelle ihon alle. Napatyrän syynä on vatsapeitteiden puutteellinen sulkeutuminen alkionkehityksen aikana. Jos ihopussiin on työntynyt suoliston osia, ne voivat kiertyä tyräaukkoon estäen suolen normaalin toiminnan”. (Wikipedia)

Napatyrä on vauvalla tavallinen ilmiö. Pullotteleva pussukka voi näyttää suurelta,
mutta kasvun myötä napatyrä häviää lähes aina itsestään. Isokin napatyräpussukka on yleensä helposti painettavissa takaisin ilman kipua. Sormenpäällä voi tunnustella, miten pieni varsinainen vatsanpeitteissä oleva tyräportti on. Useimmiten sen läpimitta on noin puoli senttiä. Tyrä tulee leikata, jos se kipeytyy ja kureutuu, jolloin se ei enää sujahda sormella painaessa pois. Näin tapahtuu kuitenkin todella harvoin. Leikkaushoitoa tarvitaan, jos napatyrä on näkyvissä vielä 3–4-vuotiaana. Leikkaus on silloin tarpeen, vaikkei tyrä oireilisi”.
(http://www.vauva.fi/artikkeli/terveys/866/vauvan_napatyra?ref=lk_vv5).

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi