28+6 verihiutale + synnytys pohdintaa

Olin ma taas trombosyyttikontrollissa. Arvot olivat pysyneet samana (36). Soittanut lääkäri oli perusgynekologi, joka myönsi, ettei ole asiantuntija. Sanoi kuitenkin konsultoineensa minua hoitaneen sisätautilääkärin kanssa ja olivat tulleet siihen tulokseen, että on parempi että tulen synnyttämään naistenklinikalle. Pääsen muutenkin nyt varmaan lisätarkkailuun. Ehdotti myös lapsen lisätarkkailua, mikä on tietysti vain positiivinen ja mukava asia. Täällä pääkaupunkiseudulla kun ei liialti ultrailla yms.  niin en pane yhtään pahakseni mahdollisia ylimääräisiä ultria.

Minuun otetaan kuulema lähiaikoina klinikalta yhteyttä ja pohditaan mahdollisen suonensisäisen hoidon, immunoglobuliinihoidon tarvetta. Mullahan kokeiltiin jo kortisonihoitoa, joka ei auttanut.  Suonensisäinen hoito on viimeinen vaihtoehto koettaa saada arvoja ylös. Löysin  netistä mielenkiintoisen artikkelin koskien trombosytopeenisia potilaita. Tässä tärkeimmät huomiot tiivistettyinä:

Siellä sanotaan että ” jos arvot ovat >50, katsotaan alatiesynnytys mahdolliseksi. Keisarinleikkauksen voi tehdä >50 tasolla, epiduraaliin vaaditaan >80.” jep jep, meikällä taso tällä hetkellä 36…
Mielenkiintoista… Todennäkäisesti joudun siis suonensisäisten lääkkeiden kokeiluun, jotta arvot nousisivat…  Ei sitä lasta voi synnyttämättäkään jättää, joten alatiesynnytyshän se on automaattisesti ellei arvoja saada ylös. Olisi kyllä hienoa jos arvot nousisivat, sillä ainahan on hätäsektion vaara. Jos arvot nousisivat tarpeeksi, aukenisi myös mahdollinen epiduraalioptio, joka tietysti houkuttelee jos synnytys on pitkä ja kivulias.

Lääkityksestä sanottiin näin: Immunoglobuliinia voidaan antaa suonen sisäisesti joko 1g/kg kahtena peräkkäisenä päivänä tai 0,4g/kg viitenä peräkkäisenä päivänä. Tällä hoidolla trombosyyttiarvot nousevat suurimmalla osalla potilaista n. 7-10 päivän kuluessa yli 100 tasolle ja arvot pysyvät siellä 2-3 viikkoa jonka jälkeen laskevat hoitoa edeltävälle tasolle. Immunoglobuliiniannos 1g/kg kahtena peräkkäisenä päivänä aiheuttaa kohtuullisen nestekuorman potilaalle, jota muutenkin nesteytetään. Potilaan kannalta voi olla parempi vaihtoehto aloittaa hoito annoksella 0,4g/kg viitenä peräkkäisenä päivänä. (viimeinen lause koski periaatteessa hiukan erityypin perityymistä, kait).

Tällä logiikalla mulle pitää varmaan antaa viimeistään rv 35-37 hoitoa, ellei aiemmin ja vielä sitten. Saa nähdä joudunko 2 vai 5 päivänä sairaalaan kerralla vai ramppaanko siellä kokoajan… No, kai se lääkäri soittaa ja kertoo lähiviikkoina. Sitä odotellessa.

Artikkeli: http://www.finnanest.fi/files/trombosytopeeninen_kauppila.pdf

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi